Durerea de umăr este o problemă comună care poate afecta persoane de toate vârstele. Acest disconfort poate varia de la o durere ușoară și constantă până la o durere ascuțită și intensă, care poate limita sever mișcările brațului și activitățile zilnice. În acest articol, vom explora cauzele comune ale durerii de umăr și vom discuta despre diversele tratamente disponibile pentru a ameliora această afecțiune.

1. Anatomia umărului

Structura umărului

Umărul este una dintre cele mai mobile articulații ale corpului, fiind compus din trei oase principale: humerusul (osul brațului superior), scapula (omoplatul) și clavicula (clavicula). Aceste oase sunt conectate printr-o rețea complexă de mușchi, ligamente și tendoane, care oferă stabilitate și permit o gamă largă de mișcări.

Principalele structuri implicate

Printre structurile importante ale umărului se numără manșeta rotatorilor, un grup de patru mușchi și tendoane care acoperă capul humerusului, bursa subacromială, care reduce frecarea între os și tendoane, și capsula articulară, care înconjoară articulația și oferă stabilitate.

2. Cauzele durerii de umăr

Tendinita și bursita

Tendinita și bursita sunt inflamații ale tendoanelor și burselor umărului, care pot provoca dureri severe. Tendinita apare adesea din cauza suprasolicitării repetate a umărului, în timp ce bursita poate fi cauzată de traumatisme sau infecții. Ambele afecțiuni pot duce la rigiditate și dificultăți în mișcarea umărului.

Leziunile manșetei rotatorilor

Leziunile manșetei rotatorilor sunt frecvente, mai ales în rândul sportivilor și al persoanelor care efectuează activități fizice intense. Aceste leziuni pot varia de la mici întinderi sau rupturi parțiale până la rupturi complete ale tendoanelor. Simptomele includ durere la ridicarea brațului, slăbiciune și limitarea mișcărilor.

Capsulita adezivă (umărul înghețat)

Capsulita adezivă, cunoscută și sub denumirea de umăr înghețat, este o afecțiune caracterizată prin rigiditate și durere progresivă în umăr. Aceasta apare atunci când capsula articulară se îngroașă și devine strânsă, limitând mișcările. Umărul înghețat poate dura luni sau chiar ani pentru a se vindeca complet.

Artrita umărului

Artrita umărului este o inflamație a articulației care poate provoca durere și rigiditate. Osteoartrita este cea mai comună formă, apărând adesea din cauza uzurii și degenerării cartilajului. Artrita reumatoidă, o boală autoimună, poate afecta și umărul, cauzând inflamație și durere severă.

Dislocările și fracturile

Dislocările și fracturile umărului sunt leziuni traumatice care pot provoca dureri acute și necesită tratament medical imediat. Dislocarea apare atunci când osul humerusului iese din cavitatea glenoidală, în timp ce fracturile implică ruptura unuia dintre oasele umărului.

3. Diagnosticarea durerii de umăr

Consultarea medicului

Pentru a diagnostica corect cauza durerii de umăr, este esențial să consulți un medic. Acesta va efectua un examen fizic detaliat, evaluând mobilitatea și sensibilitatea umărului. De asemenea, medicul va discuta despre istoricul medical și activitățile care ar putea contribui la durere.

Investigații imagistice

Pentru a obține un diagnostic precis, medicul poate recomanda investigații imagistice, precum radiografii, RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau ecografii. Aceste teste ajută la identificarea leziunilor, inflamațiilor sau altor anomalii ale umărului.

Teste de laborator

În cazurile suspectate de infecții sau afecțiuni reumatice, medicul poate solicita analize de sânge pentru a detecta prezența infecțiilor sau a markerilor inflamatori specifici.

4. Tratamente pentru durerea de umăr

Tratament conservator

Repaus și imobilizare

În multe cazuri, durerea de umăr poate fi ameliorată prin repaus și evitarea activităților care agravează simptomele. Imobilizarea umărului cu ajutorul unei atele sau a unui bandaj poate reduce stresul asupra articulației și poate accelera vindecarea.

Medicamente antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau diclofenacul, pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Aceste medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi utilizate pe termen scurt pentru ameliorarea simptomelor.

Fizioterapia

Fizioterapia este o componentă esențială a tratamentului pentru durerea de umăr. Un fizioterapeut poate dezvolta un program personalizat de exerciții pentru a îmbunătăți mobilitatea, forța și flexibilitatea umărului. Exercițiile de întindere și întărire pot ajuta la prevenirea recidivelor și la restabilirea funcției normale a umărului.

Tratament invaziv

Injecții cu corticosteroizi

În cazurile de inflamație severă sau durere cronică, medicul poate recomanda injecții cu corticosteroizi. Aceste injecții pot reduce inflamația și durerea, oferind ameliorare temporară a simptomelor. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate avea efecte secundare și trebuie monitorizată atent.

Terapia PRP (plasma bogată în trombocite)

Terapia PRP implică utilizarea propriului sânge al pacientului pentru a stimula vindecarea țesuturilor afectate. Sângele este procesat pentru a concentra trombocitele, care sunt apoi injectate în zona afectată. PRP poate ajuta la vindecarea leziunilor tendoanelor și a altor țesuturi moi ale umărului.

Tratament chirurgical

Artroscopia de umăr

Artroscopia de umăr este o procedură minim invazivă utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul leziunilor umărului. Chirurgul introduce un artroscop (o cameră mică) printr-o mică incizie, permițând vizualizarea directă a articulației. Prin artroscopie, pot fi reparate leziuni ale manșetei rotatorilor, burselor sau ligamentelor.

Înlocuirea totală a umărului

În cazurile severe de artrită sau alte afecțiuni degenerative, înlocuirea totală a umărului poate fi necesară. Această procedură implică înlocuirea articulației umărului cu o proteză artificială. Deși este o intervenție majoră, înlocuirea umărului poate oferi ameliorarea semnificativă a durerii și îmbunătățirea funcției articulare.

5. Prevenirea durerii de umăr

Întărirea și întinderea mușchilor

Pentru a preveni durerile de umăr, este esențial să menții mușchii și tendoanele umărului puternici și flexibili. Exercițiile regulate de întindere și întărire pot ajuta la menținerea sănătății umărului și la prevenirea leziunilor.

Evitarea suprasolicitării

Suprasolicitarea umărului prin activități repetitive sau ridicarea de greutăți poate duce la leziuni și inflamații. Este important să îți asculți corpul și să acorzi pauze adecvate pentru a preveni suprasolicitarea.

Tehnici corecte de ridicare

Utilizarea tehnicilor corecte de ridicare și manipulare a obiectelor grele poate reduce stresul asupra umărului. Întotdeauna îndoaie genunchii și folosește-ți picioarele pentru a ridica, evitând să pui presiune pe umăr.

Postura corectă

Menținerea unei posturi corecte poate preveni tensiunea și disconfortul în umăr. Asigură-te că ai o postură adecvată la birou și că îți ajustezi echipamentele ergonomice pentru a reduce stresul asupra umărului.

Concluzie

Durerea de umăr poate fi cauzată de o varietate de factori, de la inflamații și leziuni până la afecțiuni degenerative. Diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru ameliorarea durerii și restabilirea funcției umărului. Prin adoptarea unor măsuri preventive și prin consultarea unui specialist, poți minimiza riscurile și te poți bucura de o viață activă și fără dureri.