Un chist sinovial lombar, cunoscut și sub numele de chist ganglionar lombar sau chist sinovial facetar, este o formațiune umplută cu lichid care apare în zona coloanei lombare. Această afecțiune poate cauza disconfort și durere la nivelul spatelui și poate necesita tratament în anumite cazuri. În acest articol, vom explora cauzele chistului sinovial lombar și opțiunile de tratament disponibile.

Ce Este un Chist Sinovial Lombar?

Un chist sinovial lombar este un chist non-cancerigen care se formează în apropierea articulațiilor sau vertebrelor coloanei lombare. Acest chist este umplut cu lichid sinovial, un lichid transparent și vâscos care acționează ca lubrifiant pentru articulații. Chisturile sinoviale lombare pot varia în mărime și pot provoca disconfort sau durere în funcție de localizarea lor și de presiunea exercitată asupra structurilor din apropiere.

Cauzele Chistului Sinovial Lombar

Cauza exactă a chisturilor sinoviale lombare nu este întotdeauna clară, dar există mai multe teorii care pot explica formarea lor:

 1. Degenerarea Articulară: Un factor important în dezvoltarea chistului sinovial lombar este degenerarea articulațiilor sau a vertebrelor din zona coloanei lombare. Această degenerare poate cauza o acumulare de lichid sinovial și formarea chistului.
 2. Traumatisme sau Leziuni: Traumatismele sau leziunile anterioare la nivelul coloanei lombare pot duce la formarea chistului sinovial lombar.
 3. Tensiuni Repetate: Activitățile sau mișcările repetitive care implică coloana lombară pot contribui la formarea chistului sinovial.

Simptomele Chistului Sinovial Lombar

Simptomele chistului sinovial lombar pot varia de la o persoană la alta și pot include:

 1. Durere: Durerea este simptomul cel mai comun. Aceasta poate fi localizată în zona coloanei lombare și poate varia în intensitate de la ușoară la severă.
 2. Disconfort: Persoanele cu chist sinovial lombar pot simți disconfort sau presiune în zona afectată.
 3. Rigiditate: Uneori, chisturile pot limita mobilitatea coloanei lombare, cauzând rigiditate.
 4. Slăbiciune Musculară: În cazurile severe, chisturile pot exercita presiune asupra nervilor spinali, determinând slăbiciune musculară sau amorțeală în picioare.
 5. Tulburări ale Controlului Intestinal sau Urinar: Aceste simptome sunt rare și apar în cazurile foarte severe în care chistul afectează nervii responsabili de controlul intestinelor și vezicii urinare.

Diagnosticul Chistului Sinovial Lombar

Diagnosticul chistului sinovial lombar implică de obicei următoarele etape:

 1. Anamneză și Examinare Fizică: Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale și va efectua un examen fizic pentru a evalua zona afectată.
 2. Imagistica Medicală: Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi efectuate teste de imagistică precum radiografii, tomografii computerizate (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).
 3. Biopsie (Rareori): În unele cazuri, pentru a exclude alte afecțiuni, poate fi efectuată o biopsie a chistului.

Tratamentul Chistului Sinovial Lombar

Tratamentul chistului sinovial lombar depinde de simptomele pacientului și de mărimea sau localizarea chistului. Opțiunile de tratament includ:

 1. Monitorizare: Dacă chistul este mic și nu provoacă simptome notabile, medicul poate recomanda doar monitorizarea regulată pentru a observa dacă apare o schimbare în dimensiune sau simptome.
 2. Medicație: Analgezicele sau antiinflamatoarele pot fi prescrise pentru a controla durerea și inflamația asociate chistului.
 3. Aspirație: În unele cazuri, medicul poate efectua o aspirație pentru a elimina lichidul din chist. Acesta este un tratament temporar și chistul poate reapărea ulterior.
 4. Chirurgie: În cazurile severe sau când alte opțiuni de tratament nu funcționează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta chistul și a verifica orice deteriorare a structurilor vecine.

Concluzie

Chistul sinovial lombar poate cauza disconfort și durere la nivelul spatelui, dar poate fi gestionat cu succes cu ajutorul tratamentului adecvat. Este important să discutați cu un medic dacă aveți simptome asociate chistului sinovial sau alte afecțiuni ale coloanei lombare pentru a obține un diagnostic precis și pentru a lua decizia corectă privind tratamentul. Cu intervenție medicală adecvată, majoritatea persoanelor pot experimenta o ameliorare semnificativă a simptomelor și o revenire la o viață activă și sănătoasă.